Častni član 2021


RozalijaR

Rozalija Rajgelj – dobitnica naslova častne članice Društva MSBZT Gorenjske, v letu 2021

Rozalija Rajgelj se je po šolanju na Srednji šoli za medicinske sestre v Ljubljani, na oddelku za pediatrično smer, leta 1975 zaposlila v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj. Po dodatnem izobraževanju na Pediatrični kliniki v Ljubljani, je opravljala tudi dela in naloge višje medicinske sestre na intenzivnem otroškem oddelku, kjer je nudila zdravstveno nego nedonošenim novorojenčkom. Po dvajsetih letih triizmenskega dela, je delo nadaljevala v ginekološki ambulanti in to delo zavzeto opravljala vse do upokojitve. Na njeno pobudo je bila BGP Kranj med prvimi zdravstvenimi zavodi na Gorenjskem, ki so uvedli možnost spletnega naročanja na zdravniški pregled.

Bila je tudi med ustanovnimi člani Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, ki je bil leta 1994 ustanovljen na pobudo regijskih društev medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Zavedala se je, da je v zdravstvu potrebno slišati tudi glas najštevilčnejšega kadra. Kot predstavnica Gorenjske regije je odločno zagovarjala zahteve svoje poklicne skupine.

Po upokojitvi se je predala svojemu hobiju – zgodovini. Pri brskanju po arhivih je zasledila zapise babic. Že samo dejstvo, da takrat ni bilo porodnišnic, kot so danes, ne prevozov, kaj šele zdravnikov v bližini jo je navdalo s spoštovanjem do njihovega dela. Je avtorica knjige Babice v Kranju in okoliških vaseh pred letom 1950, katere založnica je bila Zbornica – Zveza. Knjiga je bila izdana ob mednarodnem dnevu babic v letošnjem letu. Po mnenju strokovne recenzije delo predstavlja »neprecenljivo vrednost za zgodovino zdravstvene nege, ki s takšnimi vsebinami poudarja pomembnost stroke«. Pred tremi leti je bila izvoljena za predsednico Planinskega društva Iskra Kranj, kateremu Pohodna sekcija pri Društvu MSBZT Gorenjske zaupa strokovna vodenja planinskih izletov. Svojo pripadnost stroki izkazuje z nadaljevanjem članstva v Društvu tudi po upokojitvi. Pa vendar še vedno pogreša delo medicinske sestre, zato je poiskala priložnost in se ponovno zaposlila, tokrat v zasebni ginekološki ambulanti.

Sama pravi, da pri svojem delu s pacientkami uživa. Po mnenju pacientk pa je vedno nasmejana, pripravljena prisluhniti in pomagati pri iskanju rešitev za njihove zdravstvene težave.