POHODNIŠTVO & IZLETI

Podrobnosti vsakega prispevka si lahko ogledate s klikom na ikono na koncu uvodnika


POHODNIŠTVO

POTOČKA ZIJALKA Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske se je skupaj z ljubitelji planin junija odločilo, da preživimo še en lep dan v hribih. Ker smo izlet enkrat že prestavili, je bilo spremljanje vremenske napovedi toliko večje. Kljub ne preveč obetavni napovedi, je padla odločitev, da na izlet odidemo. Odločitev je bila pravilna, saj nas je spremljalo lepo vreme.

Več...

LOVRENŠKA JEZERA Gorenjci imamo radi Gorenjske hribe, na izlet pa se radi odpeljemo tudi drugam. Letos jeseni smo izbrali Pohorje. Odločili smo se, da prehodimo skoraj 13 km dolgo pot od Koče na Ribniškem Pohorju, mimo Lovrenških jezer do Koče na Pesku, kjer je bil naš cilj.

Več...

KRNIŠKE SKALE-KARNIJCI Karnijske Alpe so dobile ime po nekdanji rimski provinci Karniji in se razprostirajo od vzhoda do zahoda v dolžini okoli 100 km ter tvorijo naravno mejo med Avstrijo in Italijo. Krniške skale so eden izmed lažje dostopnih dvatisočakov v Karnijskih Alpah v Avstriji. Greben se razteza nad znanim smučiščem Mokrine, bolj znanim pod imenom Nassfeld.
Več...

URŠLJA GORA V nedeljo, 14. 6. 2015 smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili proti našemu cilju na Koroškem. V Slovenj Gradcu, sta se nam pridružila še dva vodnika - domačina, nato pa smo se skupaj odpeljali do našega izhodišča na Naravskih Ledinah. Uršlja gora ali Plešivec je razgledna gora, visok skalni osamelec na skrajnem robu Karavank, med Mežiško in Mislinjsko dolino. Zaradi neporaščenega vrha se je gora sprva imenovala Plešivec, od postavitve cerkve sv. Uršule leta 1602 pa Uršlja gora. Domačini danes uporabljajo obe imeni.
Več...

KRNIŠKA GLAVICA JOF DI SOMDOGNA (1889 M) Lepo sončno jutro 21. 6. 2014 je bilo ravno pravo za sobotni planinski izlet Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske v zahodne Julijce. Ta planinski izlet bi morali imeti že v preteklem letu, vendar je bil zaradi slabega vremena odpovedan.Cilj naše ture je bila Krniška Glavica Jof di Somdogna (1889 m). Krniška glavica je kopasta gora v Italiji, ki povezuje Montaževo skupino z grebenom Naborjetskih gora nad dolino Zajzere in dolino Dunje.
Več...

KRAŠKI ROB V oktobru je Društvo organiziralo pohod po Kraškem robu, po pokrajini, ki je pisan mozaik gozda, suhih kraških travišč, apnenčastih sten, melišč in spodmolov. Izhodišče pohoda je bila značilna slovenska istrska vasica Gračišče, kjer se nam je pridružil vodnik Darko.
Več...

POHOD NA KOJCO V družbi sem naključno omenila, da bova s soprogom Tonetom vodila članice in člane Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske na Kojco, pa so me z začudenjem in nemalo zadrege vprašali, kje je to. Ob omembi Zakojce, rojstne vasi našega mladinskega pisatelja Franceta Bevka, so bile stvari veliko bolj jasne, vendar sem se še kljub temu morala potruditi z dodatno razlago, kje se gora Kojca nahaja. Kojca je 1303 m visok hrib, ki se pne nad Cerknim, na drugi strani hriba pa je vas Zakojca.
Več...

SPOMLADANSKI POHOD NA UČKO Po neuspelem jesenskem poizkusu lansko leto, da bi se podali na Učko, smo teden dni pred 2.aprilom, kljub obetavni napovedi, s tesnobo spremljali vremensko napoved in tokrat nam je vreme zares postreglo. Že zjutraj se je napovedoval lep, jasen in dokaj topel sončen dan. Pa ni šlo brez zapletov. Pozabljivost dokumentov za prehod čez hrvaško mejo smo uspešno rešili in se odpeljali preko mejnega prehoda Sočerga proti Učki.  
Več...

POHOD NA VELIKO BAVHO Ko sem zbirala cilj za naš jesenski pohod v hribe, sem ugotovila, da je to že naš 11. pohod, ki ga organizira Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske, torej prvi v drugi desetici. Torej naj bo malo drugačen in je res bil. Bil je vzpon za gorske sladokusce, kar pomeni, da mora udeleženec poznati gore, njih lepote, pa tudi nevarnosti. Odločila sem se za....
več ...

GORENJCI NA DOLENJSKEM Res je, da imamo Gorenjci hribe tik pred nosom, a smo se ljubitelji planin v Društvu medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske na letošnji že tradicionalni pomladanski pohod odpravili na Dolenjsko. Naš cilj je bil »dolenjski Triglav«, kot nekateri radi poimenujejo Trdinov vrh.
več...

POHOD NA SNEŽNIK Krepko smo že zakoračili v jesen, po ulicah že diši po pečenem kostanju, kmalu bomo lahko že okušali prve kaplje mošta, mi pa se radi spominjamo 2. oktobra – sobote,  ko smo se medincinske sestre in zdravstveni tehniki z Gorenjske podali na pohod na Snežnik.
več...

VEČNO MLADE OSVOJILE STOL Konec avgusta je zopet posijalo sonce in poležavanje na plaži je postalo prijetno. Vendar ne za vse. Če bi meseca marca vedela, kaj sem županu občine Radovljica za nekaj jurjev sponzorskih sredstev obljubila, bi verjetno dvakrat premislila. Drži tudi rek: »Kdor nekaj hitro da, dvakrat da«. Zato sem tudi sama hitro privolila v skupni podvig Rekreacijskega kluba večno mladih fantov Radovljica in našega društva, v tradicionalni, že 32. pohod na Stol.
več...

POHOD NA (POD) PECO Tretjo soboto v septembru smo se člani DMSZT Gorenjske podali na sedaj že utečen planinski pohod na našo najbolj oddaljeno goro na severovzhodu Karavank, na Peco. Kljub temu, da je bilo vreme celo leto mokro in hladno in, da so se vremenarji nič kolikokrat zmotili smo upali, da se bodo tudi tokrat tako! Žal pa so tokrat vremenoslovci »zadeli« in z oblakov je padal dež, dež, in še enkrat dež.
več...

POHOD NA RADUHO December že skoraj trka na duri, mi pa se  v spominu vračamo v začetek jeseni, ko smo 23.septembra 2006 ljubitelji gora iz Društva medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Gorenjske podali na Raduho. To je gora, ki se strmo pne nad Solčavo.
več...

POHOD NA DOBRAČ (2009) Gorenjci imamo gore pred nosom, pa vseeno radi pogledamo naokrog, tudi čez mejo. V soboto, 17.oktobra smo tako odšli v Avstrijo. Naš cilj je bil 2166 m visok Dobrač. Dobrač je masivno pogorje zahodno od Beljaka. Gre za skrajni vzhodni izrastek bližnjih Ziljskih Alp, ki je mogočno ugnezden med Julijce, Karavanke, vzhodne Karnijske Alpe in Visoke ture. Po robovih poteka simbolna ločnica dvojezične Koroške, slovenske na jugu, nemške onstran Drave, vendar ji le ta že od plebiscita naprej tega skoraj ne priznava.
več...

 

 


 


IZLETI

IZLET V  LIZBONO
Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske je skupaj s turistično agencijo Palma organiziralo izlet v Lizbono. V četrtek 4. oktobra okoli 6.30 ure je avtobus pobral prve potnike v Kranju, na Jesenicah pa so se nekaj malega po 7.00 uri pridružili še ostali potniki. 
Več... 

IZLET V APULIJO
Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske je za svoje članice in člane organiziralo 5-dnevno avtobusno potovanje v Apulijo – deželo na skrajnem delu italijanskega škornja. Potovanje je bilo posebno doživetje za vse ljubiteljice umetnosti, zgodovine in naravnih lepot.
Več...

IZLET V BOLGARIJO
Malce zaskrbljeni zaradi poročil o gibanju vulkanskega prahu, smo se odpeljali proti letališču Treviso. Brez težav smo prispeli v Sofijo, kjer nas je čakal avtobus z lokalnim vodnikom. Po namestitvi in večerji v hotelu smo si v tradicionalni bolgarski restavraciji ogledali bolgarske narodne plese. Drugi dan smo se odpeljali na ogled kulturno zgodovinskih znamenitosti Sofije. Mednje sodi tudi katedrala Aleksandra Nevskega in cerkev sv. Sofije, po kateri se imenuje bolgarska prestolnica.
Več...

IZLET V BOLGARIJO (2011)
Po nočni vožnji iz 21. na 22. september je bil v zgodnjih jutranjih urah naš cilj Livorno, kjer smo se vkrcali na trajekt. Po štiriurni plovbi smo iz luke Bastia, ki je drugo največje mesto Korzike, nadaljevali pot po vzhodni korziški obali do Bonifacija. Mesto leži na skrajnem južnem rtu ob morskem prelivu med Korziko in Sardinijo. S turistično ladjico smo se zapeljali pod pečine, od koder je bil čudovit pogled na mesto z morske strani. Po ogledu Bonifacija smo se odpeljali v gorsko mesto Sartene, kjer smo prenočili. V preteklosti je to mesto slovelo po "vendetti", krutem krvnem maščevanju, ki mu ni bilo konca in je skoraj iztrebilo mestno prebivalstvo.
Več...

IZLET V TOSCANO (2009)
S še precej krmežljavimi potniki so malce pred tretjo uro zjutraj trije avtobusi zapustili prelepo Gorenjsko in se odpeljali proti Italiji. Utrujeni od dela, zgodnje ure in s polnimi glavami svojih misli smo si privoščili počitek do prvega postanka. Pot smo nadaljevali mimo Fernetičev po lepi italijanski pokrajini, posejani s topoli in lepo obdelanimi kmetijskimi površinami. Vodiči so bili čudoviti, z ogromno znanja, zgodovinskih podatkov, sproščenega humorja, predvsem pa jih je odlikoval lep besedni zaklad in odlična dikcija. Furlanija-Julijska krajina, Trst, potem Benečija- mimo Benetk, Padove, Bologne, vse to so oči le božale, vsi čuti pa so pili lepoto novo nastajajočega jutra. Ko bi se le čas, za čisto malo, lahko ustavil!
več...

IZLET V PARIZ (2008)
Članice in člani društva MSBZT Gorenjske smo v maju obiskali Pariz. Tokrat nas je odšlo na pot s turistično agencijo Pisanec iz Škofje Loke kar 41. V petek 16.05 2008 smo se v jutranjih urah dobro razpoloženi zbrali na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani  in po opravljenih formalnostih poleteli  proti Parizu. Že po dveh urah leta smo bili v državi, katere glavno mesto slovi po prestižu, visoki modi, umetnosti, svetovljanstvu in visokih cenah.
več...