Izlet na Koroško

Letos smo se v organizaciji Sekcije upokojenih članic DMSBZT Gorenjske odpravile skupaj na enodnevni izlet, upokojene in aktivne članice društva. To je bila ponovno priložnost za vzdrževanje medsebojnih stikov in strokovno izobraževanje. V sproščenem vzdušju pa smo si vzele tudi čas za sprostitev in smeh.

Tokrat nas je pot vodila na Koroško.

Dopoldanski del izleta je bil namenjen strokovnemu izobraževanju na avstrijskem Koroškem. V deželni bolnišnici Wolfsberg (Landeskrankenhaus Wolfsberg), katere moto je » BITI ČLOVEK« , smo obiskali Center za limfologijo (Lymph - Klinik), ki je bil zgrajen leta 2010 in nudi celovito obravnavo bolnikov z limfnim edemom - od diagnostike do zdravljenja z rehabilitacijo. Center ima 80 postelj, 20 na akutnem in 60 na rehabilitacijskem oddelku.

Po zelo prijaznem sprejemu s pogostitvijo, nam je dr. Gert Apich v polurnem predavanju, ob pomoči prevajalke, ge. Marjetke Vaukan, vodje fizioterapije, predstavil: primarne in sekundarne vzroke nastanka limfnih edemov, potek diagnostične in terapevtske obravnave bolnikov ( kompleksno fizikalno terapijo, limfno drenažo, sanacijo in nego kože, kompresijsko terapijo - povoji , nogavice in obrazne maske, ustrezna prehrana in gibanje) s ciljem, da se pospeši pretok limfe in zmanjša edem ter izboljša mišično in sklepno gibanje. To pa bolniku omogoča večjo samostojnost in boljšo kvaliteto življenja, s ponovnim vključevanjem v družbo. Nudijo tudi samoplačniško rehabilitacijsko obravnavo bolnikov, ki traja 22 dni. Obsega hotelski način bivanja, ambulantni pregled in individualni program, ki vključuje limfno drenažo, kompresijsko terapijo in gimnastiko.

Po ogledu prostorov Centra za limfologijo, smo bolnišnico zapustile z več znanja o tej kronični bolezni in njenem zdravljenju ter prijetno presenečene nad izredno prijaznostjo zaposlenih. Zato se dr. Gertu Apichu in ge. Marjetki Vaukan, ki sta nas sprejela in vodila po kliniki in predstojniku dr. Christianu Ureu, ki je obisk odobril, najlepše zahvaljujemo.

V nadaljevanju izleta nas je pot vodila na slovensko stran Koroške, ki velja za zibelko slovenstva (plebiscit 1920. leta) in obsega območje Mežiške, Dravske in Mislinjske doline. In v tej nekdaj znani rudarski pokrajini smo s splavarjenjem po reki Dravi lahko podoživeli nekoč najpomembnejšo gospodarsko dejavnost, ki je danes namenjena turističnim vožnjam. Na 2-urni splavarski vožnji so nam koroški flosarji na izviren način prikazali, kako so se nekoč preživljali in zabavali v starih časih in nam postregli golaž in zabeljeno polento z »grumpi«.
Nasmejane smo se odpravile še na ogled koroške kmetije. Po pokušini domače salame in jabolčnika, so nas s turističnim vlakcem odpeljali na ogled damjakov in muflonov, ki jih gojijo na svojem posestvu in si ogledale bogato zbirko lovskih trofej - živali z vsega sveta, ki je v osebni lasti lastnika kmetije.

Dobra volja in pozitivna energija, ki jo je mogoče zaznati na vseh naših srečanjih, nam je pomagala pregnat letošnje muhasto spomladansko vreme. Ob povratku proti domu pa je izletu »piko na i« dodal še pogled na prelepo in široko mavrico, ki je naredila čudovit lok od Krvavca do Škofje Loke.