Izlet na Kras, Devin IN Doberdob 2012

IZLET NA KRAS, DEVIN IN DOBERDOB

 

V okviru aktiva upokojenih medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske pri DMSBZT Gorenjske smo tudi letos organizirali izlet, tokrat na Kras, Devin in Doberdob. Odpravili smo se 25. avgusta, na prelep in zelo vroč poletni dan.

Po začetnih prometnih težavah, značilnih za naše ceste na zadnji lep počitniški vikend, smo se z manjšo zamudo pripeljali na turistično kmetijo Marušič v Lokvice. Postregli so nas z malico, značilno za te kraje. Ko smo zadostili osnovnim življenjskim potrebam, smo se z vodičem odpeljali na Devinski grad, kjer smo za ogled porabili kar uro in pol, pa si še nismo mogli ogledati vsega. Res imeniten grad z vso svojo vsebino. Razgled z gradu pa je nepozabno čudovit. Da je grad res imeniten pove tudi to, da so ga že nekoč obiskovali pomembni ljudje višjega sloja iz širnega sveta.

Pot smo nadaljevali čez Tržič na Doberdob, slovenskih fantov grob. Odličen vodič nam je s svojim poznavanjem krajev, zgodovine in arhitekture povedal veliko zanimivega. Pogledali smo si vojaški muzej prve svetovne vojne, veličastno grobnico italijanskih in zavezniških francoskih vojakov s čudovito kapelo. Ogledali smo si tudi pokopališče, kjer je pokopanih tudi veliko slovenskih vojakov, ki so padli v letih 1915 -1918.

Na poti nazaj smo se peljali skozi Gradišče, kjer smo videli velik vpliv beneške arhitekture in pot nadaljevali mimo nekoč slovenskih vasi, vendar na poti presenetljivo nismo opazili nobenega dvojezičnega napisa.

Po že dokaj poznem kosilu, ki je bilo morda prav zato še bolj okusno, smo se vrnili domov. Med vožnjo smo opazovali od suše močno prizadeto okolico, mogočen Mirenski grad s še naseljenim samostanom, stolp Cerje, Sveto goro z znamenito baziliko in še bi lahko naštevala…

Hvala Ivanki Živič za organizacijo in šoferju za varno vožnjo. Naslednje leto pa nas čakajo nove dogodivščine in še ne poznani kraji, ki jih bomo skupaj odkrivali.

 

Veronika Ahačič