Opozorilo
  • JUser: :_load: Ne morem naložiti uporabniku id: 69

Gledališka skupina

 

 

Zadeva: Ponudba za gledališko predstavo gledališke skupine pri DMSBZT Gorenjske - TAŠČA SE VRAČA – poučna komedija v šestih dejanjih


Spoštovani,

pri Društvu medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske je zaživela igralska skupina, ki je na oder postavila gledališko igro – poučno komedijo v šestih dejanjih, z naslovom Tašča se vrača.

Avtorstvo igre je kolektivno, gledališko besedilo pa je poučno, saj predstavlja problem dementnosti, ki je v današnjem času prisoten v mnogih očitnih ali prikritih oblikah. Poučna komedija na humoren način opozarja na anomalije in družinske probleme, do katerih prihaja zaradi površnosti in nepoznavanja te razširjene, a večkrat prikrite bolezni.

 

Dementna mati ima dva sinova, ki imata vsak svojo družino. Dramski konflikt se zasnuje med svakinjama, kasneje se razširi tudi na oba brata. Vzrok konflikta je nezadovoljstvo svakinje Julije, saj mora z možem živeti skupaj z njegovo mamo, ki pa je »hudobna in zlonamerna«. Medtem njegov brat živi z ženo in hčerko v svojem stanovanju in je na ta način rešen vseh skrbi. Edini vezni element med družinama in dementno mamo je vnukinja Tinkara. Vsaka na svoj način delno živita zunaj rigidne družinske skupnosti, s pomočjo medsebojne trdne vezi pa ohranjata spontan in ljubeč odnos.

Tinkara se od babice odpravi na žur in po neki iracionalni logiki, kjer se spomin pomeša z realnostjo, se od doma odpravi tudi babica. Po vsesplošni paniki se babica končno vrne, družina pa se soglasno odloči, da bo skupno obiskala seanso pri družinski terapevtki. Tu končno spoznajo, da navidezne hudobije in sovraštva ne gre pripisati značaju, ampak, da je glavni razlog vsemu demenca. Predstava se zaključi ob spoznanju, da je bolezen mogoče uspešno obvladovati z zadostno zdravstveno prosvetljenostjo.

 

Poučna komedija, katere tema je življenjska, je blizu marsikateri družini, ki se prvič sreča s problemom dementnosti, je nastala pod vodstvom režiserja Marsela Gomboca, znanega radijskega voditelja, režiserja, avtorja in glasbenika, vloge pa so odlično odigrali članice in člani Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske.

 

Komedija Tašča se vrača se je uvrstila med pet finalnih predstav 14. festivala gorenjskih komedijantov, ki ga organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, na katerem je Maja Debelak v vlogi vnukinje prejela nagrado za najboljšo stransko vlogo.

 

Predstavo bomo na vašo željo odigrali tudi v vaši sredini. Več informacij po tel. 040 283 829 ali po e-pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Sabina Traven Pogačar
Gledališka skupina pri DMSBZT

Judita Slak
Gorenjske Predsednica DMSBZT Gorenjske

Slike iz predstave si lahko ogledate TUKAJ.